Vloerverwarming of radiatoren

Welk systeem is de beste keuze voor je woning

Om de warmte die een verwarmingsinstallatie heeft opgewekt af te geven aan de verschillende ruimtes in je woning zijn er verschillende mogelijkheden. Meestal wordt er hier gekozen voor een systeem met vloerverwarming, radiatoren, of een combinatie van beide systemen.

Hieronder zetten we beide systemen naast elkaar zodat je hier een verstandige keuze kan maken.

 

 

Viessmann_MS_04335

Vloerverwarming

vloerverwarming zelf geplaatst

 

Vloerverwarming bestaat uit een net van leidingen die in je vloer verwerkt zitten. Door verwarmd water door deze leidingen te laten stromen zal je vloer warm worden, waardoor deze op zijn beurt dan weer de ruimte zal opwarmen. Je krijgt een zeer gelijkmatige afgifte over de hele ruimte. 

Voordelen van vloerverwarming:

 • Gelijkmatige afgifte over de ruimte.
 • Geen zichtbare radiatoren in de ruimte, alle muren blijven vrij.
 • Er wordt met lage watertemperaturen gewerkt, hierdoor zal het rendement van je ketel of warmtepomp aanzienlijk verhogen.
 • Een aangename en warme vloer om over te lopen. 
 • Een systeem met vloerverwarming vraagt geen onderhoud en hoeft niet gereinigd worden.

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen als je voor vloerverwarming kiest:

 • vloerverwarming is een trage verwarming, het volledig opwarmen van je vloer kan enkele uren duren. Dit betekent dus dat als je afwezig bent je verwarming niet zal kunnen uitschakelen. In moderne goed geïsoleerde woningen zal het verlies hierdoor wel erg beperkt blijven.
 • Bij renovaties is het niet altijd mogelijk om de vloer voldoende te verhogen om dit systeem te kunnen plaatsen.

Het is ook van groot belang dat een vloerverwarming correct gedimensioneerd en ingesteld wordt. Wij kunnen uw vloerverwarming volledig berekenen in inregelen zodat je zonder problemen zelf de nodige leidingen kan plaatsen aan de hand van onze duidelijke legplannen en instructies.

 

Radiatoren

Doordat er warm water door je radiatoren vloeit geven deze hun warmte af aan de lucht rondom de radiatoren. Doordat deze lucht opwarmt zal deze stijgen in de ruimte waardoor er een convectie van de lucht zal gebeuren en zo de ruimte volledig zal opwarmen. Tegenwoordig zijn er radiatoren beschikbaar in allerlei maten en vormen zodat er zeker wel een model te vinden is dat perfect bij je smaak en woning past.

Voordelen van radiatoren:

 • Het is een eenvoudig systeem, je kan eenvoudig de radiatorkranen per ruimte instellen op de gewenste kamertemperatuur. 
 • Radiatoren werken sneller dan vloerverwarming. Na enkele minuten kunnen radiatoren al warm zijn, terwijl dit bij vloerverwarming enkele uren kan duren.

Nadelen van radiatoren:

 • Om voldoende warmte af te geven moet de watertemperatuur hoger zijn dan bij vloerverwarming. Hierdoor zal het rendement van je verwarmingsinstallatie afnemen.
 • In elke ruimte moet er minstens 1 radiator geplaatst worden, deze neemt uiteraard plaats in.
 • In de radiator kan stof terechtkomen dat door de luchtstroming door de ruimte kan gaan dwarrelen, radiatoren moeten dus ook af en toe schoongemaakt worden.

 

radiator

Wat te kiezen

Welk systeem uiteindelijk de beste keuze is voor je woning is geen gemakkelijke beslissing.

Je zou kunnen kiezen voor een systeem van vloerverwarming in de ruimten die constant op temperatuur blijven zoals de woonkamer en de keuken, en radiatoren in de ruimtes die geen constante temperatuur nodig hebben zoals in de slaapkamers. Dit is een comfortabele oplossing, maar hierdoor zijn er dan weer bijkomende regelingen noodzakelijk die de kostprijs van de installatie verhogen.

Wij bekijken graag samen jullie plannen en ontwerpen een installatie die voldoet aan al je wensen, en bovendien eenvoudig zelf te plaatsen is waardoor een comfortabele verwarming helemaal niet duur hoeft te zijn.

 

 

Vloerverwarming vs radiatoren
Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.